niedziela, 19 maja 2024 00:31
Reklama

Gotowanie inspirowane lasem i jego darami. Majówka w skansenie przyciągnęła tłumy

Gotowanie inspirowane lasem i jego darami. Majówka w skansenie przyciągnęła tłumy

Tradycyjnie w Muzeum Wsi Mazowieckiej odbyło się majowe gotowanie na polanie. W tym roku hasłem przewodnim był las. Wydarzeniu towarzyszył konkurs na najsmaczniejszą mazowiecka potrawę. Dania oceniał najbardziej znany leśny kucharz, uczestnik telewizyjnego programu Hell's Kitchen Jakub Wolski. Atrakcją przykuwająca oko i nos był ogromny 300 litrowy kocioł, w którym gotował się kompot z jabłek.

Ze sceny mogliśmy usłyszeć polki, tramelki czy mazurki. Wydarzeniu towarzyszył także  kiermasz rękodzieła, a turyści mogli zwiedzać zagrody, w których odbywały się pokazy prac polowych, zajęć gospodarskich i obrzędów typowych dla mazowieckiej wsi okresu XIX i XX wieku.

Dla młodszych przygotowano staropolskie gry i zabawy.  

 

 


Podziel się
Oceń

SŁUCHAJ NAS ONLINE!
Reklama
Reklama
Reklama