Rada Społeczna Szpitala podjęła decyzję o rezygnacji ze świadczenia usługi komercyjnej przez SPZ ZOZ w Płońsku jaką był tzw. katering dietetyczny pod nazwą Dr Haus. Mimo wprowadzonych cięć kosztów szpital ponosił straty z tytułu tej działalności w wysokości 20 tys. złotych miesięcznie.
- Od kilku miesięcy obserwujemy, że wynik finansowy z prowadzenia tej działalności kształtuje się na poziomie rzędu 20 tysięcy złotych miesięcznie straty, i nie widzimy możliwości, aby udało się to nam zbilansować, bo z pewnych pozycji nie zejdziemy. Nie zejdziemy z kwestii jakości zakupionych materiałów, nie zaczniemy pakować dwóch posiłków w jedno opakowanie, nie możemy już bardziej zredukować zatrudnienia, bo wszyscy odejdą z pracy, i nikt nie będzie chciał pracować. Doszliśmy do takiego niezbędnego pułapu, gdzie nie mamy możliwości wygenerowania tych 20 tysięcy, albo większych dochodów z tytułu sprzedaży, choć ta sprzedaż od dłuższego czasu utrzymuje się na tej samej stabilnej pozycji. Nie widzimy możliwości skąd dalej ścinać te koszty - mówił dyrektor szpitala, Marcin Ozdarski.
Największy koszt z tytułu tej działalności szpital ponosi za utrzymanie lokalu przy ul. Północnej i jest to koszt rzędu 27 tys. zł miesięczne, co po doliczeniu kosztów za media daje kwotę blisko 40 tys. zł miesięcznie. Jak mówił dyrektor Ozdarski w ciągu ostatnich 3,4 miesięcy koszty udało się zbić o 50% (koszty najmu lokalu), jednak to wciąż nie generuje zysków ze świadczenia tej usługi.
Po dłuższej dyskusji członkowie rady społecznej szpitala opowiedzieli się za rezygnacją z działalności kateringowej przez SPZ ZOZ w Płońsku.