sobota, 23 listopada 2024 09:56
Reklama

Poprzez naukę i zabawę pokazywali, jak żyć bez marnowania żywności

Poprzez naukę i zabawę pokazywali, jak żyć bez marnowania żywności
Wydarzenie zorganizował Bank Żywności w Ciechanowie we współpracy z COEK STUDIO/ fot. Radio PŁOŃSK

Można było spróbować Zupy Disco, wziać udział w warsztatach świadomej kuchni, posłuchać wykładów o segregacji czy niemarnowaniu, nadać rzeczon drugie życie podczas wyprzedaży garażowej oraz nauczyć się prawidłowego układania produktów w lodówce, co okazuje się nie lada wyzwaniem. W Ciechanowie obchodzono Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności.  Mówi Dorota Jezierska prezeska Banku Żywności w Ciechanowie.

W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie. Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach, czasem nie mając wiedzy, jak ją można wykorzystać. W koszach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny.

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

SŁUCHAJ NAS ONLINE!
Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama