Wiadomo, że miód jest bardzo zdrowy. Od setek lat wiemy, że miód bardzo pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Zwalcza wirusy i bakterie i jest naturalnym antybiotykiem.
- Nasi przodkowie obserwowali dobroczynne działanie miodu na organizm przez zachowania się ludzi, przez to jak energetycznie, dobroczynnie wpływał nasze zdrowie. Obecnie doszła do pomocy medycyna, a wraz z nią bardzo rzetelne badania. Wiemy, że miód ma mnóstwo enzymów, które współdziałają z naszym organizmem. Powoduje, że nasz organizm szybciej reaguje, sprawniej zwalcza bakterie, wirusy. Jego składniki współpracują z naszym organizmem w ten sposób, że organizm działa czynniej. Mówiąc krótko, jesteśmy zbudowani z tego, co jemy. Jeśli ten produkt jest zdrowy, cenny nasz organizm też jest mocniejszy i bardziej aktywny - wyjaśnia Piotr Budziszewski, prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy w Płońsku.
Miód to silny naturalny antybiotyk. Ma szerokie zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu oddechowego (poleca się go w terapii kaszlu, kataru czy gorączki). Zwalcza wirusy i bakterie, które są odpowiedzialne za rozwój grypy i choroby przeziębieniowej. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Jeśli będziemy go jeść regularnie, wzmocnimy odporność organizmu i uchronimy układ oddechowy przed rozwojem zakażenia.
Dla wzmocnienia odporności naszego organizmu warto go stosować w okresie jesienno-zimowym, wystarczy łyżka stołowa miodu dziennie. Najlepsze na odporność są miody lipowy, akacjowy, spadziowy i wrzosowy.