Czy wiesz już wszystko o witaminie C?
Kwas askorbinowy jest jedną z najlepiej poznanych substancji odżywczych. Witamina C może wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie organizmu między innymi poprzez udział w produkcji kolagenu. To białko występuje naturalnie w tkankach łącznych i jest obecnie w naszych kościach, stawach, czy włosach. W sytuacji jego niedoboru zaczynamy odczuwać wiele nieprzyjemnych objawów, powodujących na przykład dolegliwości bólowe przy poruszaniu. Witamina C jest uważana za silny przeciwutleniacz, dzięki czemu może chronić organizm przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty wspierają układ odpornościowy i sprawiają, że łatwiej radzimy sobie z infekcjami. Niestety, organizm nie potrafi magazynować kwasu askorbinowego, dlatego należy zadbać o jego odpowiednią podaż. Witaminę C znajdziemy na przykład w owocach, warzywach i dobrych suplementach diety.
Suplementacja witaminy C w ciąży – czy to bezpieczne?
Nie ma żadnych badań naukowych, które potwierdziłyby, że suplementacja witaminy C w ciąży może negatywnie wpływać na zdrowie matki lub rozwijającego się dziecka. Wręcz przeciwnie – odpowiednie dawki kwasu askorbinowego mogą zapobiegać powstawaniu poważnych powikłań, takich jak wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu, czy przedwczesne oddzielenie łożyska. Chociaż przyjmowanie suplementów z witaminą C w okresie ciąży nie powinno być szkodliwe, to warto najpierw skonsultować się z lekarzem. Przedawkowanie kwasu askorbinowego może powodować problemy żołądkowe oraz zakłócać metabolizm niektórych minerałów. Przyszłe mamy powinny sięgać po najlepsze preparaty z witaminą C – należy wybierać wyłącznie zaufanie produkty, na przykład suplementy Mito-Pharma.
Czy warto przyjmować witaminę C w trakcie ciąży?
Kobiety spodziewające się dziecka muszą zadbać o zdrową i zróżnicowaną dietę, która zapewni odpowiednią podaż ważnych składników odżywczych. W jadłospisie przyszłej mamy powinny znaleźć się na przykład:
natka pietruszki, papryka, brokuły i brukselka,
kiwi i truskawki,
fasolka szparagowa,
inne warzywa i owoce,
orzechy włoskie.
Prawidłowe odżywianie się z reguły wystarczy, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. W nieco trudniejszej sytuacji znajdują się ciężarne, które cierpią na alergie pokarmowe, problemy trawienne, a także panie świadomie ograniczające swoją dietę. W niektórych przypadkach najlepszym sposobem na dostarczenie sobie odpowiednich porcji witaminy C będzie jej suplementacja.
Czym grozi niedobór witaminy C w okresie ciąży?
Wszelkie niedobory witamin i minerałów w okresie ciąży mogą zagrażać rozwojowi płodu, dlatego przyszłe mamy powinny priorytetowo traktować kwestię prawidłowego odżywiania się oraz suplementacji. Zbyt niski poziom witaminy C to poważna sprawa – niedobór kwasu askorbinowego w skrajnych przypadkach może wywoływać skazę krwotoczną albo za niski przyrost wagi u dziecka znajdującego się w łonie matki. U pań cierpiących na niedobór tej witaminy częściej następuje przedwczesny poród z towarzyszącymi powikłaniami położniczymi. Kobiety powinny zadbać o odpowiednią podaż witaminy C zarówno w trakcie ciąży, jak i po narodzinach potomka.