sobota, 23 listopada 2024 12:31
Reklama

Jesień w kuchni nie musi być nudna!

Jesień w kuchni nie musi być nudna!

Źródło: Architekt diety by Marta Malec

Jesień jest to taka pora roku, kiedy potrzebujemy więcej odporności, więcej energii. Jak się jednak okazuje jesień w kuchni wcale nie musi być nudna. Bogactwo produktów sezonowych jest ogromne, wystarczy je tylko wykorzystać.

 

Jakie produkty polecają dietetycy na jesień? Przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa, które są bogate w składniki odżywcze.

- Jeśli chodzi o jesień jest to mój ulubiony sezon w kuchni, bo tak naprawdę bogactwo produktów, warzyw, owoców sezonowych, jest tak przeogromne, że w połączeniu z innymi smakami tworzą naprawdę istny raj dla podniebienia. Są bardzo zdrowe i wzmacniają naszą odporność – przekonuje Marta Malec, dietetyk, architekt diety.

Warto jeść sezonowe owoce i warzywa, ponieważ zawierają najwięcej walorów smakowych, a także dostarczają wartości odżywczych.

- W takim naturalnym okresie wegetacji te warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych, czyli jest to najprostsza droga do tego, żeby odżywiać się nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Są to dużo tańsze produkty, wspieramy lokalnych dostawców, dbamy o środowisko, bo każdy produkt importowany w procesie transportu zanieczyszcza nam środowisko. Produkty sezonowe zawierają najwięcej walorów smakowych – podkreśla Marta Malec.

Jesienią na naszym stole powinny znaleźć się dynie, warzywa korzeniowe, grzyby, cukinie, bakłażany, a także owoce.

- Jeśli chodzi o jesień to przede wszystkim królowa dynia, wszystkie warzywa korzeniowe, czyli marchew, pietruszka, selery, warzywa kapustne. Jeżeli chodzi o owoce to jabłka, gruszki, śliwki, figi. Figi nie przez wszystkich znane i lubiane, ale warto włączyć je do swojego jadłospisu. Są to również grzyby. W kontekście diety jesiennej warto wprowadzić te produkty do swojej diety – przekonuje Marta.

Warto zwrócić uwagę, że wszystkie produkty, które są sezonowe mają najlepszy smak, więc tutaj zapomnijmy o nowalijkach, czyli pomidorach i ogórkach, ponieważ bogactwo smaków jesieni jest ogromne i warto zwrócić uwagę, żeby takie produkty znalazły się w naszej jesiennej diecie.


Podziel się
Oceń

SŁUCHAJ NAS ONLINE!
Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama