Jesień jest to taka pora roku, kiedy potrzebujemy więcej odporności, więcej energii. Jak się jednak okazuje jesień w kuchni wcale nie musi być nudna. Bogactwo produktów sezonowych jest ogromne, wystarczy je tylko wykorzystać.
Jakie produkty polecają dietetycy na jesień? Przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa, które są bogate w składniki odżywcze.
- Jeśli chodzi o jesień jest to mój ulubiony sezon w kuchni, bo tak naprawdę bogactwo produktów, warzyw, owoców sezonowych, jest tak przeogromne, że w połączeniu z innymi smakami tworzą naprawdę istny raj dla podniebienia. Są bardzo zdrowe i wzmacniają naszą odporność – przekonuje Marta Malec, dietetyk, architekt diety.
Warto jeść sezonowe owoce i warzywa, ponieważ zawierają najwięcej walorów smakowych, a także dostarczają wartości odżywczych.
- W takim naturalnym okresie wegetacji te warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych, czyli jest to najprostsza droga do tego, żeby odżywiać się nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Są to dużo tańsze produkty, wspieramy lokalnych dostawców, dbamy o środowisko, bo każdy produkt importowany w procesie transportu zanieczyszcza nam środowisko. Produkty sezonowe zawierają najwięcej walorów smakowych – podkreśla Marta Malec.
Jesienią na naszym stole powinny znaleźć się dynie, warzywa korzeniowe, grzyby, cukinie, bakłażany, a także owoce.
- Jeśli chodzi o jesień to przede wszystkim królowa dynia, wszystkie warzywa korzeniowe, czyli marchew, pietruszka, selery, warzywa kapustne. Jeżeli chodzi o owoce to jabłka, gruszki, śliwki, figi. Figi nie przez wszystkich znane i lubiane, ale warto włączyć je do swojego jadłospisu. Są to również grzyby. W kontekście diety jesiennej warto wprowadzić te produkty do swojej diety – przekonuje Marta.
Warto zwrócić uwagę, że wszystkie produkty, które są sezonowe mają najlepszy smak, więc tutaj zapomnijmy o nowalijkach, czyli pomidorach i ogórkach, ponieważ bogactwo smaków jesieni jest ogromne i warto zwrócić uwagę, żeby takie produkty znalazły się w naszej jesiennej diecie.