Zgodnie z tradycją Wielki Piątek jest dniem zadumy i żałoby. Tego dnia na mazowieckiej wsi w wielu domach zasłaniano lustra i zatrzymywano zegary, zakładano też ciemne skromne stroje. Szczególne ograniczenia dotyczyły posiłków – niektórzy rezygnowali z jedzenia w ogóle, inni zaś ograniczali się tylko do śledzia i chleba. W Wielki Piątek przygotowywano również pisanki, mówi Ewa Rutkowska, etnograf z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
Wielki Piątek był również dniem pieczenia ciast, głównie babek wielkanocnych.
Wyjaśnia Ewa Rutkowska. Oprócz bab wielkanocnych, piekło się również mazurki, serniki zwane dawniej przekładańcem, oraz różne ciasta biszkoptowe po staropolsku nazywane jajecznikami. Tego dnia w kościołach tak jak i dzisiaj odbywała się Liturgia Męki Pańskiej, a na ulicach Droga Krzyżowa. Wielki Piątek jest dniem postu ścisłego