Za nami XIV edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyło aż 28 smakołyków, a 13 z nich zostało wyróżnionych. Przyznane zostały także 4 wyróżnienia Kapituły. Wśród nagrodzonych znalazło się trzech producentów z subregionu ciechanowskiego.
- Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu. Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia ro¶linnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.
W subregionie ciechanowskim Laur Marszałka trafił do Rafała Dzilińskiego (powiat ciechanowski), który produkuje 18-procentową nalewkę z jagody kamczackiej. Nalewka sporządzana jest ze świeżych owoców jagody kamczackiej. Posiada bardzo ciekawy bukiet smakowy oraz intensywną, ciemnoczerwoną barwę. Jest wytwarzana w ścisłym reżimie technologicznym z przestrzeganiem czasu maceracji i leżakowania.
Wyróżnienie w kategorii przedsiębiorców otrzymała Piekarnia Hanna Milewska z Sońska (powiat ciechanowski) za wypiekany tam chleb żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem. To chleb na zakwasie, wzbogacony naturalnymi dodatkami. Proces jego produkcji ma aż pięć faz! Producenci zapewniają, że mąka pochodzi z młynów zaopatrywanych przez lokalnych rolników. Wyróżnienie trafiło także do producenta indywidualnego, czyli Manufaktury Serów ze Śródborza (powiat płoński), gdzie powstaje ser owczy dojrzewający Harcerz.