Twa tłusty czwartek. Dziś możemy sobie pozwolić na większą dozę słodkiego szaleństwa. Znakiem rozpoznawalnym i symbolem tego jedynego dnia w roku stały się pączki. W kuchni polskiej miały najpierw postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło w życiu. W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 tego łakocia. Naszych słuchaczy zapytaliśmy ile pączków zjeść wypada i jaki jest ich przepis na udany tłusty czwartek.
powiedziały naszemu reporterowi zapytane osoby.
Jedno ze znanych polskich powiedzeń, które musi znać każdy Polak brzmi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Życzymy zatem państwu udanego tłustego czwartku wieczorem i zapraszamy do podzielenie się na naszym fanpage'u facebookowym zdjęciami słodkości, które goszczą na Waszych stołach.