O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia informują nie tylko dietetycy, ale także nauczyciele. Dzisiaj w Szkole Podstawowej nr 2 im. Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku rodzice klas drugich przygotowali zdrowe i pożywne śniadanie, którym mogli się poczęstować uczniowie. Wszystko to z okazji przypadającego w kwietniu Europejskiego Dnia Śniadania oraz wielkopostnych rekolekcji, które przeżywa szkolna społeczność.
- Wiemy również, że śniadanie wielkanocne w naszej tradycji ma ogromne znaczenie - mówiła nam Małgorzata Kozłowska, koordynator dzisiejszego wydarzenia – Ma ono na celu uświadomienie jak ważną rolę w życiu każdego człowieka ma śniadanie, a przede wszystkim jak ważną rolę ma śniadanie dla uczniów. Przygotowaliśmy same zdrowe przekąski: kanapeczki, sałatki, zdrowe ciasteczka, mleko, jogurty, owoce i warzywa. Sama zdrowa żywność. Moc witamin i minerałów – dodawała.
Sami uczniowie chętnie korzystali z przygotowanych przysmaków i jak sami przyznawali – wszystko smakowało wyśmienicie.
- Jadłam kanapkę, sałatkę jarzynową i inne sałatki i ciastka owsiane. Wszystko było bardzo smaczne - mówiła nam Agata, uczennica ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Płońsku.
Europejski Dzień Śniadania obchodzony jest 24 kwietnia.