Od ponad dwudziestu lat w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbywa się plenerowe gotowanie na polanie. Także w tym roku na leśnej polanie w skansenie zagości tradycyjna kuchnia i potrawy przyrządzane według starych receptur. W tegorocznej edycji gotowania na polanie królować będą dania, desery, napoje inspirowane lasem i jego darami. Również coroczny konkurs kulinarny na „Najlepszą potrawę mazowiecką” zostanie zorganizowany pod znamiennym hasłem „Czym nas karmi las”. Wspólne gotowanie i świętowanie majówki na leśnej polanie odbędzie się w niedzielę 5 maja 2024 r. w godz. 10.00 – 18.00.
- Nazwa wydarzenia zobowiązuje, więc nie może zabraknąć gotowania na żywo. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Jakub Wolski. Największy miłośnik wszystkiego co dobre z lasu, najbardziej leśny kucharz, który mawia o sobie po prostu dziki szef. Jakub to również uczestnik telewizyjnego programu Hell’s Kitchen, a na co dzień pasjonat naturalnych składników, które w lasach są na wyciągnięcie ręki. Kucharz nie tylko będzie gotował na żywo zapraszając uczestników do degustacji, ale zasiądzie także w komisji konkursowej, która oceni dania zgłoszone i przyrządzone w konkursie na „Najlepszą potrawę mazowiecką” inspirowaną lasem - zachęcają do udziału w wydarzeniu organizatorzy.
Każdy z uczestników wydarzenia będzie mógł również skosztować specjalnego kompotu z mazowieckich jabłek, który na oczach wszystkich gotować się będzie w 300 litrowym kotle. Co ważne receptura tego wyjątkowego napoju to przepis wpisany na listę produktów tradycyjnych Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich.
Na leśnej polanie w Muzeum, w atmosferze unoszących się zapachów pyszności, kusić będą także przepiękne wyroby i produkty regionalne od lokalnych twórców i rękodzielników. Odbywający się co roku kiermasz rękodzielnictwa gromadzi miłośników artykułów wyrabianych ręcznie i pozwala nabyć zarówno nietuzinkowe pamiątki jak i dekoracje, ozdoby domu a nawet przyrządy do pracy w kuchni, ogrodzie czy podwórku.
Na scenie zagra i zaśpiewa Kapela Brodów. Skoczne polki, tramelki, mazurki i wiwaty dosłownie porwą publikę do tańca.
- Chcemy bowiem, by elementem wydarzenia była potańcówka rodem z Międzywojnia. Muzycy poprowadzą zresztą instruktaż tańca na polanie, a lider zespołu i etnograf zarazem Witek Broda uraczy widzów zapewne niejedną muzyczną ciekawostką. Z kolei na terenie zabytkowej wsi rzędowej, będzie można podziwiać wystawę pt. „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych”.
W wybranych zagrodach wiejskich odbędą się pokazy prac polowych, zajęć gospodarskich i obrzędów typowych dla mazowieckiej wsi okresu XIX i XX w. m.in. pokaz bronowania, sadzenia ziemniaków, szycia koszek ze słomy, prania i maglowania. U wiejskiej zielarki zwiedzający dowiedzą się co jadano w czasie tzw. przednówku. Kowal, szewc i plecionkarz zdradzą tajemnice zapomnianych już nieco dawnych zawodów. I młodsi i Ci trochę starsi spróbują też swoich sił przy grach i zabawach naszych dziadków. Tradycyjnie uruchomiony zostanie wiatrak z Zalesia, którego kręcące się śmigi przyciągają zawsze rzesze zaciekawionych turystów.
Konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka” pod hasłem CZYM NAS KARMI LAS
Zaproszenie do udziału w konkursie kierowany jest do wszystkich entuzjastów dawnej sztuki kulinarnej. Jej celem jest kultywowanie tradycji kuchennych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw.
- Do udziału w konkursie zachęcamy wszystkich pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu inspirowanej darami lasu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.
Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie karty zgłoszenia dostępnej na stronie www.mamskansen.pl i zgłosić potrawę w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser, napój. Do konkursu można zgłosić maksymalnie 2 potrawy, każdą w innej kategorii.
Wszystkie potrawy 5.05.2024 r. oceni Komisja Konkursowa. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z czterech kategorii komisja przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody pieniężne oraz dyplomy, które przyczynią się do promowania działalności kulinarnej.
Szczegółowe informacje są dostępne pod numerem telefonu: 24 275 28 83, wew. 216 oraz na stronie organizatora.