Serowarka Magdalena Lewandowska robi sery od kilku lat, a od 2,5 roku prowadzi również warsztaty serowarskie. Z tej pasji powstała Śródborska Manufaktura Serów, czyli rodzinna serowarnia w Śródborzu w gminie Baboszewo. Zaczęło się od warsztatów kulinarnych, wyjaśnia Magdalena Lewandowska ze Śródborskiej Manufaktury Serów.
Dzięki temu, że zmieniły się przepisy i została ułatwiona produkcja dla rolników z własnych materiałów, np. mleka na sery, możliwe było założenie rolniczego handlu detalicznego. Sery robione są przede wszystkim z mleka owczego oraz koziego i jest ich kilka rodzajów, wymienia Magdalena Lewandowska.
Zainteresowanie serami wśród okolicznych mieszkańców jest duże, ale przyjeżdżają również klienci z Płońska, Płocka, Ciechanowa i Warszawy, tym bardziej, że jest to jedyna tego typu serowarnia na Mazowszu.
W Śródborskiej Manufakturze Serów prowadzone są również warsztaty serowarskie, gdzie można nauczyć sie zrobić dwóch, trzech rodzajów sera, posłuchać ciekawostek o owcach, hodowli zwierząt, jakości mleka. Warto dodać, że Magdalena Lewandowska należy do Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych i wciąż się doskonali w dziedzinie serowarstwa. Latem do Śródborza warto zajrzeć nie tylko dla pysznych serów, ale również na plantację lawendy, aby wziąć udział w zbiorze lawendy w sezonie lawendowym i poczuć się niemal jak w Prowansji.