Blisko 12 ton żywności, w tym prawie 2 tony tylko w samym Płońsku, ponad 5 ton w Ciechanowie, 0,7 tony w Nasielsku i pół tony w Glinojecku udało się zebrać podczas Świątecznej Zbiórki Żywności, która odbywała się ostatni piątek i sobotę w największych marketach na Północnym Mazowszu. W akcji uczesniczyły 54 sklepy. Wolontariusze dwa razy w roku, przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem zachęcają klientów dyskontów do podzielenia się zakupami.
Produkty trafią później na wigilijne stoły potrzebujących. Choć zbiórka ma wymiar ogólnopolski, to jest organizowana lokalnie. Rzeczy zebrane w Płońsku zostaną rozdane osobom z tego terenu. Osoby, które chcą nadal pomóc mogą to zrobić online i przygotować wirtualny koszyk z zakupami.
- Uruchomiony został charytatywny sklep online: www.zbiorkazywnosci.pl, w którym do kupienia będą wirtualne produkty, a zebrane w ten sposób pieniądze Bank Żywności w Ciechanowie wyda na artykuły spożywcze dla najbardziej potrzebujących - informuje Dorota Jezierska, prezes BŻ w Ciechanowie.
Tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem „Święta godne, a nie głodne”. Według danych GUS w Polsce około 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli miesięcznie dysponuje kwotą mniejszą niż 600 zł. Każdego dnia osoby starsze, chore, niepełnosprawne, samotni rodzice stają przed dylematem: czy zapłacić rachunki, kupić leki czy jedzenie. Obecny kryzys spowodowany pandemią te trudności jeszcze pogłębia. Do Banku Żywności zwraca się coraz więcej osób w potrzebie, osób, które straciły źródło dochodu i nagle znalazły się w bardzo złej sytuacji życiowej.
Bank Żywności w Ciechanowie codziennie odbiera z supermarketów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, noclegowni, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek.
- Tylko w 2020 r. udało nam się przekazać im prawie 900 tysięcy kilogramów artykułów spożywczych. Poza ratowaniem żywności, bank zajmuje się edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost świadomości ekonomicznych, społecznych i ekologicznych konsekwencji marnowania żywności wśród konsumentów - podkreśla Jezierska.
Kolejna zbiórka już na Wielkanoc.